Topvrouwen vs Queen Bee's
Wanneer mensen het hebben over vrouwen aan de top, komt één onderwerp steevast aan de orde: het ‘queen bee’ gedrag van sommige topvrouwen. Voor niet-ingewijden: dat zijn vrouwen die (bijna) aan de top zijn en die het andere vrouwen beletten om ook de top te bereiken. Waarom? Naar verluidt willen deze queen bee’s hun nieuw verworven macht niet delen.

Een korte terzijde: ik ga even voorbij aan de vraag of dit inderdaad een vrouwenverschijnsel is. En of mannen aan de top wél bereid zijn om de macht te delen. Liever kijk ik hier naar de dame in kwestie.

We moeten ons goed realiseren dat de vrouwen die anno 2016 werkelijk de top hebben bereikt een enorme prestatie hebben geleverd. Doorgaans zijn ze bovengemiddeld goed in wat ze doen, werken ze verschrikkelijk hard, moeten ze zich keer op keer bewijzen in mannelijke bolwerken, wordt alles wat ze doen met een vergrootglas bekeken en hebben ze zich (ondanks alle tegenwerking in het systeem) omhoog kunnen werken. En daarnaast hebben ze vaak ook nog voor de kinderen gezorgd, hun gezinsleven gemanaged en zich staande gehouden tegenover de schoolpleinmaffia. Deze opsomming is verre van compleet, maar u snapt wat ik bedoel. We hebben te maken met een supervrouw.

Van deze supervrouw verwachten we kennelijk ook nog dat ze de vrouwen om haar heen óók een extra zetje omhoog geeft. En als ze dat niet doet, nou… zet je maar schrap. Ik chargeer, maar soms hoor ik getalenteerde vrouwen inderdaad mopperen over een queen bee. Onlangs nog vertelde een klagende dame me dat een andere topvrouw de reden was dat haar eigen carrière niet verliep zoals ze gedroomd had.

Ik ben er klaar mee.

Als een vrouw of man zich in haar/zijn carrière laat belemmeren door een ander, dan is de vraag eerder of deze persoon het echt wel in zich heeft. Want zo’n beschuldigend vingertje is wat mij betreft een brevet van onvermogen. Je redt het op eigen kracht of je redt het niet.

Dus… wie is nu de queen bee? In mijn ogen is dat de klagende vrouw of man die een andere succesvolle professional onderuit probeert te halen.

Denkt dat iemand je in de weg zit? Stap dan eens op die vrouw af en zeg: “Ik vind het bewonderenswaardig dat je het zo ver hebt geschopt en dat je een rolmodel bent voor de vrouwen om je heen. Wat kan ik doen om je verder te helpen?” Als je dat doet en het ook meent, dan ben je wat mij betreft een echte ‘topvrouw’.

Bercan Günel