handschoenHet is een kreet die we geregeld horen:choose the battles you can win. Dat lijkt een goede raad, want wie kiest ervoor om een strijd aan te gaan die ze niet kunnen winnen?

In werkelijkheid ligt het probleem elders: soms kiezen we niets. Het omgekeerde is eerder waar. Het probleem (of, eufemistisch, ‘de uitdaging’) kiest ons.

We zien het keer op keer: zodra het niet botert tussen managers en hun directe baas gaan ze uitkijken naar andere vergezichten. Ze hebben geen zin in de confrontatie omdat ze die op vakinhoudelijke gronden niet kunnen ‘winnen’. In een enkel geval is het inderdaad goed om verder te kijken, maar meestal doe je er beter aan om hier juist aandacht aan te besteden. Een paar kanttekeningen:

Ten eerste is het misschien tijd dat je leert om om te gaan met tegenslag. Kies niet meteen de vluchtroute. Soms kiest zo’n probleem ons omdat we moeten leren om geduld te tonen. Soms moeten we leren dat het niet altijd om de inhoud van het vak gaat, maar ook om leren omgaan met menselijke emoties zoals jaloezie, onzekerheid, zich bedreigd voelen, enz… Soms is het simpelweg het geval dat de baas niet zo goed is als we ons zouden wensen. We denken vaak dat bestuurders wel heel capabele mensen moeten zijn. Maar dat is vaker niet het geval dan je zou willen. Toch zit die baas op zijn/haar plek en jij op de jouwe.

Ten tweede lijkt het gras elders groener te zijn, maar dat is in werkelijkheid nooit het geval. Vooral op hogere niveaus. De realiteit is dat het elders vaak veel moeilijker is. Vooral omdat je de organisatie nog niet kent, en de organisatie jou niet. De verwachtingen zijn vaak aan beide kanten te groot, wat enorm veel secuur handelen vereist – van jou. En ga maar na: als jouw verwachtingen onrealistisch zijn… kun je op je vingers natellen wat het resultaat zou kunnen zijn.

Ten derde is het zo dat als je tegen een bepaalde uitdaging aanloopt (dus: als het probleem jou kiest), je diezelfde uitdaging doorgaans elders ook tegen zult komen. Want dat probleem is een horde die je vroeger of later wel moet nemen en die essentieel is voor je verdere groei, persoonlijk en/of professioneel.

Mijn advies is dus meestal streng en luidt doorgaans: deal with it. Maar dat hoef je niet alleen te doen, je kunt uiteraard ook altijd hulp zoeken. Executive coaches zijn er niet voor niets. Je weet ons te vinden. Maar met of zonder hulp: deal with it.