Voor minder doen we het niet

In 2009 lanceerde Woman Capital het Quota-Manifest. Een trefzekere manier om aandacht te vragen voor een situatie die zijn uiterste houdbaarheidsdatum al lang achter zich heeft: de top van het Nederlandse bedrijfsleven is voor meer dan 90% bezet door mannen.

We zouden graag hebben dat de organisaties en de huidige leiders zelf inzien dat het hoog tijd is om hierin verandering te brengen. Maar we moeten helaas constateren dat deze omslag zo traag gaat dat het bereiken van een ‘kritische massa’ van vrouwen in besluitvormingsorganen nog wel 50 jaar zou kunnen duren.

Daarom riepen we tot een tijdelijke maatregel, als breekijzer. Een wettelijk quota van 40% vrouwen in commissariaats- en toezichtfuncties. Op die manier kunnen straks onze dochters en kleindochters aan de slag in een meer evenwichtig bedrijfsleven. Waarin hun kansen aan de top in lijn zijn met hun talent en deskundigheid.

Aanvankelijk hebben we Het Manifest aan 300 topvrouwen voorgelegd. 215 van 300 hebben het getekend. Hier leest u waarom.

Het manifest

Bekijk hier het Quota-Manifest.